fbpx
nl
Nederlands
nl
Nederlands

Hidden in plain sight: wildernisexpert Dieter van Holder toont ons de parels die onder onze neus verborgen liggen

Lees in 4 minutes

We dromen er allemaal wel eens van om aan de sleur van ons dagelijks leven ontsnappen en de wildernis in te trekken. Zelfverklaarde enabler Dieter van Holder speelt in op die wens. Met zijn bedrijf genaamd Days on Trails, maakt hij het voor iedere dromer mogelijk om de wildernis in te trekken. Vandaag vertelt hij ons hoe het voelt om van je hobby je baan te maken.

Als ik mij niet vergis, ben je nog niet zo lang zelfstandige. Wat deed je daarvoor?

Inderdaad, pas in maart 2019 waagde ik de sprong om mijn eigen bedrijf op te richten. Daarvoor werkte ik jarenlang in loondienst bij verschillende werkgevers. Na mijn studie tot leerkracht was ik een tijd lang in dienst bij de Belgische krijgsmacht, een keuze die mijn honger naar actie en spanning tijdelijk wist te stillen. Ondertussen begon ik echter ook als invalleerkracht op verschillende scholen te werken, iets wat ik tot 2015 bleef doen.

Tijdens mijn werk als leerkracht was ik in mijn vrije tijd erg actief in bergsportclubs, waardoor ik mijn passie om de wildernis te ontdekken verder kon ontwikkelen. Die passie bleef echter zo hard groeien, dat ik in 2015 uiteindelijk besloot om er mijn voltijdse baan van te maken. Ik begon te werken als gletsjergids in IJsland.

Wat zette je er uiteindelijk toe om je eigen bedrijf op te richten?

Het was zeker niet mijn levenslange droom om zelfstandige te worden. Het leven van een werknemer is natuurlijk erg veilig. Zeker financieel gezien voel je je veel zekerder dan als zelfstandige. Toch had ik het gevoel dat ik als werknemer tegen limieten aanstootte. Hoewel ik als gletsjergids mijn passie met mijn werk kon combineren, bleef ik constant op zoek naar meer. Ik vond het bijvoorbeeld erg vervelend dat ik niet volledig vrij was om mijn eigen tijd in te delen.

Daarom volgde ik tijdens die periode naast mijn werk ook allerlei opleidingen die meer deuren voor mij zouden openen als gids. In 2019 ontving ik eindelijk het officiële certificaat van International Mountain leader, de hoogst erkende internationale standaard voor het begeleiden van groepen tijdens lange bergtochten. Door het behalen van dat certificaat ging er een hele wereld voor mij open.  Daarom besloot ik vorig jaar de grote stap te wagen en mijn bedrijf genaamd Days on Trails op te richten.

Je hebt een erg unieke baan, waar veel mensen in België niet bekend mee zijn. Hoe zou je je werk zelf omschrijven?

Als ik mijn eigen job zou mogen omschrijven, zou ik mezelf een enabler noemen. Ik geef mensen de mogelijkheid om weg te stappen uit de gecontroleerde omgeving. Ik neem ze letterlijk mee naar de rand van de beschaving; daar waar de weg stopt. Concreet betekent dat dat ik reizen organiseer en die vervolgens uitvoer. In de praktijk is het echter veel meer dan dat. Ik zorg ervoor dat mensen dingen kunnen doen die ze nooit in hun eentje hadden kunnen doen.

Je kunt mijn baan eigenlijk vergelijken met dat van een houtbewerker, waarbij het hout staat voor de wildernis. Het maakt niet uit welke omgeving je uitkiest – of het nu een ijsvlakte of woestijn is – het is mijn taak als gids om me aan die omgeving aan te passen net zoals een houtbewerker zich aan een houttype aanpast. Op die manier probeer ik mensen telkens opnieuw nieuwe, waardevolle belevenissen te bezorgen, ongeacht de bestemming.

Is het lastig om keer op keer nieuwe plekken te ontdekken?

Dat is eigenlijk minder moeilijk dan je zou denken. De community van berggidsen is erg supportive, dus ik krijg vaak heel veel tips van collega’s. Daarnaast ben ik overtuigd van het feit dat er ontzettend veel mooie plekken onder onze neus verborgen zitten. Tegenwoordig denken veel mensen dat je urenlang moet vliegen om mooie natuur te kunnen zien, maar dat is natuurlijk niet zo!

Een tijdje geleden kreeg ik bijvoorbeeld een opdracht van een bedrijf dat een spectaculaire reis wilde organiseren voor hun jonge ondernemers. Toen ik hen voorstelde om naar Frankrijk te gaan, waren ze initieel erg twijfelachtig: Frankrijk was niet sexy genoeg. Uiteindelijk wist ik ze echter toch te overtuigen. Het resultaat? Ze werden omvergeblazen door de magie van wat voordien onontdekt was gebleven. Ik hoop dat ik in de toekomst nog meer ogen kan openen.

Het is duidelijk dat je van je hobby je baan hebt weten te maken. Heeft dat ook nadelen?

Jazeker. Zodra je van je hobby je baan besluit te maken, is de valkuil natuurlijk dat je hobby als een job begint te voelen. Daarom was het voor mij essentieel om één hobby te hebben die ik voor mezelf houd: mountainbiken. Op die manier kan ik toch nog van mijn passie genieten, zonder dat het als werk voelt.

Daarnaast merk ik ook dat het belangrijk is om zo nu en dan een nieuwe omgeving te ontdekken. Zo merkte ik dat ik de IJslandse gletsjers als alledaags begon te zien. Mensen vragen mij dikwijls naar mijn favoriete bestemming en mijn antwoord daarop is altijd hetzelfde: variatie. Ik zoek contrasten op doorheen de seizoenen. Zo ben ik de ene week op weg in de Sahara om een week later de Schotse winter in te trekken.

Is het niet vreemd om na een spectaculaire reis in een prachtige omgeving terug te keren naar huis en je daar bezig te moeten houden met iets banaals als je boekhouding?

Dat is inderdaad één van de minder glamoureuze kanten van het statuut van zelfstandige. Het is natuurlijk fantastisch om de wereld over te reizen, maar uiteindelijk komt er een dag waarop ik mij een weg moet banen door die stapel bonnetjes. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik Accountable heb gevonden, want de app doet in werkelijkheid al het werk voor mij. Door Accountable kan ik al mijn boekhouding gemakkelijk en overzichtelijk op een veilige plek bewaren, of ik mij nu op een gletsjervlakte in IJsland of de in de Saharawoestijn bevind!

 

Heel erg bedankt, Dieter! Het was een genoegen om je te mogen interviewen en we hopen dat Accountable je in de toekomst nog vaak kan helpen. Neem zeker een kijkje op de Facebookpagina van Days on Trails of volg hem op Instagram om mee te genieten van de avonturen.

Zou jij net als Dieter ook graag op onze blog verschijnen als één van onze Humans of Accountable? Stuur ons een berichtje in de chat!

Sibylle Greindl, content- en gemeenschapsschepper
Sibylle Greindl, content- en gemeenschapsschepper

Sibylle houdt van woorden en verhalen. Voordat ze bij Accountable kwam werken, was ze een van de eerste testers van de app. Door de overtuigingskracht van de app voegde ze zich uiteindelijk bij het team. Nu zorgt ze ervoor dat zo veel mogelijk zelfstandigen dezelfde ervaring kunnen krijgen die zij had toen ze Accountable gebruikte!

Accounting team

Probeer accountable

Laat je administratie maar aan ons over

Geef een gelding telefoonnummer in