fbpx
nl
Français Nederlands
nl
Français Nederlands
Humans of Accountable - Julien Mourlon
gesloten
Download Accountable nu Zelfstandige in bijberoep? Deze app neemt jouw boekhouding voor zijn rekening.

Gratis versie beschikbaar Jouw netto-inkomen in real-time Een team dat altijd beschikbaar is

Julien Mourlon over hoe hij technologie en creativiteit combineert in zijn baan

Geüpdatet op
Lees in 4 minuten

De professionele leefwereld van Julien Mourlon integreert zowel hoogstaande technologie als creativiteit. Door zijn ervaringen te combineren met nieuwe ideeën bouwt hij een afwisselend
beroep op en, belangrijker nog, vindt hij een evenwicht als zelfstandige.

Wat is jouw beroep, of beter… Met welke activiteiten hou je je bezig?

Ik geef advies over digitale strategieën en begeleid klanten bij het beheer van hun projecten.

Kun je een concreet voorbeeld geven?

Twee keer per week werk ik met RiseUp. Deze vennootschap ontwikkelt mobiele applicaties voor Android en iOS. Ze werd opgericht door Anthony Janssens en er werken vijf ontwikkelaars.

En dan ben ik er ook: de enige niet-ontwikkelaar van het team. Ik beheer de projecten. Ik werf stagiaires aan. Ik hou me bezig met de communicatie van deze vennootschap van ontwikkelaars en die doen we op onze manier: we brengen de projecten tot een goed einde en zorgen ervoor dat erover wordt gesproken.

Een voorbeeld? David Antoine, radiomaker bij Radio Contact, begint een nieuw concept op Facebook: een live-uitzending die… een kilometer duurt. RiseUp zorgt voor een onmisbaar ingrediënt: een podometer die de afgelegde afstand meet tijdens de live-uitzending.

Iedereen wint erbij: David Antoine heeft een tool op maat gemaakt. De jonge ontwikkelaar die de podometer heeft ontwikkeld, heeft gewerkt op een project dat hij leuk vond. En RiseUp heeft zichtbaarheid verworven dankzij David Antoine.

Mijn aanpak is om die kansen aan te voelen en de juiste projecten op het juiste moment op te starten.

Twee andere dagen per week werk ik als zelfstandige bij mijn vroegere werkgever RTL. Ik neem deel aan de digitale ontwikkeling van de RTL-radio’s, via sociale netwerken, mobiele applicaties en smart speakers.

De vijfde dag gebruik ik om twee projecten te ontwikkelen. De eerste, Laid Back, is sinds 2002 een “media-labo” voor me: Laid Back was een uitzending op FM-radio, daarna een webradio en nu is het een experiment op sociale media.

Na een pauze heb ik dit media-laboratorium weer ingezet. Nu help ik een fotograaf in Londen – David Widart – bij het formateren van zijn geluiden, teksten en video’s om meer zichtbaarheid te creëren.

Het tweede project doe ik samen met een humorist, Pablo Andrès. Hij heeft al zichtbaarheid en een groot team. Bij Pablo Andrès zorg ik voor tools die helpen bij de organisatie van zijn team en zijn werk waardoor er uiteindelijk meer tijd overblijft om te creëren.

Hoe komt een ingenieur informatica terecht in de wereld van communicatie en de media?

Toen ik mijn hogere studies moest kiezen, heb ik getwijfeld tussen ingenieurswetenschappen en communicatie. Ze hebben me toen aangeraden om ingenieurswetenschappen te studeren door de grotere marktkansen.

Die weg heb ik toen gekozen. Ik heb wel altijd mijn interesse voor de media bewaard. Daarna ben ik beginnen werken, maar nooit voltijds: daardoor kon ik radio blijven maken wat vervolgens is geëvolueerd naar een webradio en een digitaal project.

Om te communiceren over de verschillende projecten waarmee ik bezig was, heb ik geleerd sociale media te gebruiken. Zo kwam ik tot mijn eerste aanbieding van een bedrijf die advies wilde over hun sociale media-strategie.

Zo ben ik van het ene project in het andere gerold. Door alle ervaringen te combineren, slaag ik er uiteindelijk in om communicatie en creativiteit te leveren aan ontwikkelaars en technologische
tools aan creatievelingen.

Hoe slaag je erin te leven van je passie?

Ik amuseer me graag. Ik ontdek graag nieuwe dingen. Ik werk graag met inspirerende personen: dit is mijn drijfveer.

Verder maak ik niet echt een verschil tussen de projecten van een klant die me betaalt en de projecten die voor mij een investering vormen die ik later zal terugwinnen.

Eigenlijk voeden de projecten die ik uitwerk, mijn beroep en vice versa: ik ontwerp projecten voor de radio en de webradio. Dankzij deze projecten kan ik bij RTL gaan werken en ze voeden mijn ervaring.

En wanneer ik na vier jaar bij RTL te hebben gewerkt, zelfstandige word, worden mijn nieuwe projecten ook gevoed door de ervaring die ik bij RTL heb opgebouwd.

Als je advies moest geven aan iemand die ervan droomt te kunnen leven van zijn projecten, wat zou dat dan zijn?

Eerst zou ik aanraden om niet alles op één paard te wedden. Dat is hoogstwaarschijnlijk de rationele ingenieur die in mij spreekt: ik hou er niet van om onnodige risico’s te nemen.

Ik zou ook aanraden om zo snel mogelijk tot actie over te gaan. Ik wil niet dat projecten te lang theoretisch blijven.

In het begin heb ik halftijds gewerkt, vier-vijfde bijvoorbeeld. Zo kon ik testen, uitproberen en mijn project beginnen zonder mijn financiële voortbestaan op het spel te zetten. Ik mocht fouten maken.

Er bestaan verschillende manieren om snel je project te toetsen aan de realiteit zonder veel risico’s te nemen: je kan zelfstandige in bijberoep worden, vrijwilligerswerk doen…

Al deze verschillende aanpakken laten je toe om je project te testen en mogelijke risico’s te beperken.

Ken je ook de frustraties van een zelfstandige die moet schipperen tussen verschillende projecten?

Ik ben blij dat die variatie deel uitmaakt van mijn dagelijks werkt. Als er een frustratie voor mij bestaat, is het wel dat een dag maar 24 uur heeft!

Ik heb altijd zin om 1001 zaken uit te testen, maar ik moet grenzen stellen aan mijn werk.

Zes maanden geleden ben ik weer zelfstandige geworden en nu moet ik moeilijke beslissingen maken: het is misschien tijd om even te stoppen met het vuur aan te wakkeren en steeds meer projecten aan te trekken.

Waarom gebruik je Accountable?

Toen ik in april 2018 weer zelfstandige werd, was ik blij om deel te kunnen uitmaken van de gemeenschap van testers van Accountable.

Ik test graag apps van anderen uit omdat ik hier veel uit leer.

Ik maak bijvoorbeeld zelf gebruik van testers in mijn verschillende projecten. Ik ben dus altijd benieuwd om te weten hoe anderen met testers werken.

Wil je ook net als Julien deel uitmaken van de ‘Humans of Accountable’ en  je avontuur als zelfstandige delen met ons? Stuur ons een berichtje in de chat en misschien verschijn jij als volgende op onze blog!

Wil je graag meer interessante verhalen van onze gebruikers lezen? Hier lees je het verhaal van Charlelie Dagnelie over hoe hij in zijn baan als architect de technologische ontwikkelingen omarmt.

Sibylle Greindl, content- en gemeenschapsschepper
Sibylle Greindl, content- en gemeenschapsschepper

Sibylle houdt van woorden en verhalen. Voordat ze bij Accountable kwam werken, was ze een van de eerste testers van de app. Door de overtuigingskracht van de app voegde ze zich uiteindelijk bij het team. Nu zorgt ze ervoor dat zo veel mogelijk zelfstandigen dezelfde ervaring kunnen krijgen die zij had toen ze Accountable gebruikte!

Accounting team

Probeer accountable

Laat je administratie maar aan ons over

Geef een gelding telefoonnummer in