fbpx
nl
English Français Nederlands
Download Accountable
Humans of Accountable - Charlelie Dagnelie

Charlelie Dagnelie toont hoe de digitalisering zijn beroep als architect beïnvloedt

Geschreven door Accountable Team
Geüpdatet op
Lees in 4 minuten

Charlelie Dagnelie onderzoekt hoe digitalisering hem als architect kan helpen om zijn beroep creatiever en flexibeler te maken. Hij gebruikt Accountable voor zijn boekhouding met hetzelfde doel: minder administratie en meer levenskwaliteit.

Wat doe je als beroep?

Ik ben architect, of in feite architect stagiair aangezien ik nog twee jaar stage moet lopen voordat ik strikt genomen architect ben. Ik loop stage in het bureau van mijn vader waar ik onder meer de digitalisering in goede banen leid met de invoering van het BIM-proces

Hoe ben je ertoe gekomen om architectuur te combineren met het beheer van digitaliseringsprojecten?

Tijdens mijn studies architectuur heb ik altijd mijn interesse behouden voor alles wat met IT heeft te maken. Ik ben ermee in aanraking gekomen toen ik mijn jaar moest overdoen, aan het begin van mijn studies. Ik volgde dezelfde lessen en heb toen aan de docent gevraagd of ik met de computer mocht tekenen in plaats van met de hand.

Dat was de eerste stap. Met de jaren is mijn voorkeur voor IT en innovatie gegroeid. Toen mijn grootvader overleed, heb ik beseft wat hij allemaal heeft kunnen bereiken dankzij IT-tools. Ik dacht toen: “Hij heeft dat allemaal gedaan vijftig jaar geleden.

Nu dat iedereen toegang heeft tot IT, kunnen we nog veel meer.”

Welk voordeel heeft een digitalisering, zoals degene die je zelf invoert, in een architectenbureau?

Normaal gezien maak je eerst een schets op papier met een potlood. Daarna zet je die op computer, in twee dimensies, en dan volgt de teleurstelling: je vindt de oorspronkelijke geest van de tekening niet meer terug en je verliest er ook de controle over en de schoonheid ervan.

Vandaag kan je echter in 3D een digitale maquette van het gebouw maken. Dankzij deze digitale maquette worden veel problemen op voorhand opgelost en krijg je veel meer informatie over het gebouw. Je vindt ook de oorspronkelijke schoonheid van de tekening erin terug. Deze technologie laat uiteindelijk toe om weer voeling te krijgen met het creatieve aspect van het proces.

De digitalisering van maquettes en het delen van informatie op de cloud verlichten de opvolging van de bouwwerven en de rapportering waarbij men rekening moet houden met het steeds grotere aantal normen. Ook daar laat de digitalisering toe om tijd vrij te maken voor creativiteit en om ons beroep van architect uit te voeren.

Deze digitale aanpak van projecten heet BIM, building information modelling. Op langere termijn ondersteunt deze digitalisering de manier waarop ik naar de wereld kijk en leef: mijn droom is geografisch uit te breiden, op verschillende plaatsen bouwwerven te hebben en een milieuvriendelijke aanpak te behouden die rekening houdt met ieder zijn ritme.

De digitalisering helpt ons om beter te werken van thuis uit en zo dicht mogelijk bij de bouwwerven die moeten worden opgevolgd. Ze opent de deuren voor een coworking waarbij we het dagelijkse leven van andere zelfstandigen delen, of zelfs van de hele wereld.

Mijn vader heeft altijd al willen reizen. Als zelfstandige is dit riskant, tenzij hij twee maanden vertrekt, twee weken werkt en, vanop zijn tablet, de plannen becommentarieert waartoe wij ook toegang hebben.

Met een digitale maquette kan je ook alle informatie over het gebouw bewaren. Je kent zo de precieze samenstelling van een muur of je weet waar de pijpleidingen lopen. Hierdoor kunnen alle onderdelen van de bouw opnieuw worden gebruikt met kennis van zaken. Dit ondersteunt de evolutie naar een kringloopeconomie.

De bureaus die zich in dit soort projecten storten, zijn meestal grote bureaus.

Wij zijn een klein bureau – toen ik hier kwam werken, waren we met twee, vandaag zijn we bijna met vier. Ik heb mijn baas nochtans kunnen overhalen om mee in zee te gaan, ondanks de bijkomende investeringen in tijd, opleiding en geld die hiermee gepaard gaan. Maar het is mijn vader…

Met familie werken, hoe is dat?

Het is niet altijd gemakkelijk. In het begin wilde ik niet bij mijn vader gaan werken. Maar ik had mijn studies beëindigd en hij had wat hulp nodig, dus ben ik hem komen helpen en ik werk er nog steeds.

Eigenlijk zijn er veel voordelen: werken met mijn vader laat me toe om veel zaken erg snel in te voeren, zoals de BIM.

Wanneer je met familie werkt, moet je veel bespreken. Het gebeurt natuurlijk wel eens dat de sfeer wat gespannen is en dat je nerveus wordt.

Op zo’n moment moet je je eraan herinneren dat je samenwerkt om samen iets te op te bouwen en dat je, wat er ook gebeurt, altijd verbonden zult zijn, als vader en zoon.

Je moet ook proberen minder veeleisend te zijn. Ik heb veel meer verwachtingen van een familielid dan van eender welke andere medewerker.

Ik wil bijvoorbeeld echt dat mijn vader deze digitalisering uitvoert, want ik weet dat hij hiertoe in staat is. Ik zou helemaal niet zo veeleisend zijn voor de eerste beste baas.

Eigenlijk moet je de dingen kunnen zeggen die belangrijk zijn en je er ook overheen weten te zetten.

Een architect in België is vaak een zelfstandige, of hij het wil of niet. Ligt dit statuut je?

Het geeft me een bepaalde vrijheid. Ik hou ervan te ondernemen. Ik weet zo dat ik het bureau van mijn vader ga overnemen.

Dus ja, het bevalt me om zelfstandige te zijn. Het is wel geen gemakkelijk statuut: als ik naar een bank stap, krijg ik vaker te horen: “Kom maar terug binnen een jaar”, dan een vriend van mijn leeftijd met een vast contract.

Gelukkig krijg ik de kans om gemakkelijk van dit niet zo gemakkelijke statuut te leven. Ik woon bijvoorbeeld op een appartement bij mijn ouders.

De uitdaging voor architecten is de persoonlijke tienjarige aansprakelijkheid: gedurende tien jaar zijn ze persoonlijk aansprakelijk voor de plannen die aan de basis liggen van een huis.

Toen ik klein was, hoorde ik mijn ouders zeggen: “Als er een probleem is met een gebouw dat we mee hebben helpen bouwen, kunnen we heel goed ons huis verliezen”. Dit statuut is ondertussen geëvolueerd, een architect kan nu werken en als vennootschap verlies leiden, maar dat is nog maar heel recent.

Waarom gebruik je Accountable?

Ik ben zelfstandige en mijn vader ook. Ik herinner me dat hij op zondag zei dat hij “zijn boekhouding” ging doen. Ik zag hem de parkeerbonnetjes in zijn auto zoeken en allerhande papieren verzamelen.

Nu ik zelf ook zelfstandige ben, heb ik altijd mijn smartphone bij me. Met Accountable kan ik alles op het moment zelf scannen en de bonnetjes aan de betaalbewijzen op mijn rekening verbinden.

Het is een heel nauwkeurige app en een waardevolle tijdswinst.

Ik weet dat ik geld opzij moet zetten voor mijn belastingen. Ik moet mijn facturen niet meer uitprinten om ze in een mapje te steken en ze naar mijn boekhouder te brengen.
Ik krijg er ook meer zichtbaarheid door.

Wil je ook net als Charlelie deel uitmaken van de ‘Humans of Accountable’ en met ons je avontuur als zelfstandige delen? Stuur ons een berichtje in de chat en misschien verschijn jij als volgende op onze blog!

Wil je graag meer interessante verhalen van onze gebruikers lezen? Hier lees je het verhaal van Julien Mourlon, over zijn avonturen als digitale strategist!

Maak je nooit meer zorgen over je belastingen

Voeg gewoon je facturen toe en de app genereert je belastingen foutloos. Maak een einde aan belastingstress.
accountable-laptop
Accountable Team
Accountable Team

This article is presented to you by the Accountable Team, a diverse group of accountants and seasoned freelancers active in Belgium. Thanks to the real-life experience and expertise in topics such as self-employment, taxes, bookkeeping, VAT, and many more, the Accountable Team is able to share insights and practical advice to empower others on their freelance journey. We are dedicated to helping the self-employed thrive in today’s dynamic work environment and fostering a community of independent professionals.

Accounting team

Probeer Accountable

Laat je administratie aan onze app over,
hij doet het als geen ander.