fbpx
nl
Français Nederlands
nl
Français Nederlands

Van Cancùn naar de Dansaertwijk; de reis van een onderneemster

Lees in 4 minutes

Maricela del Rio: misschien heb je deze naam al eens zien schitteren op de gevel van een schattig winkeltje aan de Vlaamsesteenweg, in het historische hart van Brussel. Achter die gevel schildert, creëert, produceert en verkoopt Maricela. Ze vertelt ons over haar avonturen als Mexicaanse kunstenaar die worstelt met Belgische smaak én administratie!

Maricela, je bent opgegroeid in Mexico en begon daar ook je carrière. Waarom besloot je een winkel te open in de Dansaertwijk in Brussel?

Het was niet het licht, noch het klimaat dat me de Atlantische Oceaan deed oversteken, maar de liefde! Toen ik hier aankwam, wilde ik het werk dat ik in Cancùn deed, voortzetten. Ik wilde een winkel die diende als etalage voor mijn schilderijen en sieraden, maar tegelijkertijd ook een atelier was. Daarnaast wist ik dat ik niet enkel toeristen wilde aantrekken, maar ook echte Brusselaars. Zo werd ik verliefd op dit pand in het hart van de Dansaert en ging ik direct van start! Ik houd van de Boheemse kunst van de wijk, de kasseien en de band die ik heb met de andere winkels hier! 

Mijn winkel is gevuld met bloemen en kleuren, want dat inspireert me. Zo vergeet ik de grijze lucht buiten even. België of Mexico, zolang ik dingen kan creëeren, is er geen verschil tussen de twee. 

Wat maak je dan precies?

Vanalles! Van opleiding ben ik styliste. In het begin deed ik vooral kleding, maar daarna raakte ik gepassioneerd door stenen en kristallen. Vandaag de dag houd ik me vooral met schilderkunst bezig. 

Naast de productie en verkoop van mijn kunst, organiseer ik ook creatieve workshops. In plaats van de cursisten de les te spellen, help ik deelnemers om hun eigen creatieve proces te vinden. 

In mijn winkel vind je alles: kleding, schilderijen, handgemaakte juwelen verpakt in een zelfgemaakte tas… Het is zelfs al eens voorgekomen dat klanten gewoon de verpakking wilden kopen, zo mooi vonden ze het. Makkelijk, toch! 

Ik zou niet kunnen zeggen welke van deze activiteiten ik het leukste vind. Alles fascineert me! Als ik hier ben, vliegen de uren voorbij. Dan moet mijn man me bellen om naar huis te komen, anders stop ik pas met werken als ik in slaap val.

Hoe verliepen je eerste stappen als ondernemer hier in België?

Heel erg moeizaam! De opstart was een behoorlijk avontuur: aan het begin verkocht ik verre van dozijnen artikels per dag. Drie jaar geleden begon ik met mijn winkel en pas in de afgelopen 2 maanden zie ik mijn omzet stijgen. Je moet veel passie hebben om het te kunnen volhouden. 

Ook ging mijn persoonlijke smaak in tegen die van de Belgen. Ik was gewend om hele opvallende, kleurrijke juwelen te maken. Al snel merkte ik echter dat Belgen de voorkeur geven aan een fijne, meer delicate stijl.

Hoe hard ik ook werk, mijn inkomsten dekken amper mijn vaste kosten. Sterker nog, ik sta geregeld in het rood!

Hoe kan een ondernemer zoals jij, die al jaren werkt, in het rood staan?

De boetes van de fiscus , deden me definitief de das om. In Mexico deed ik alles altijd zelf. Een boekhouder? Nooit nodig gehad! Ineens kwam ik in België aan en vertelde iemand mij dat ik beter een boekhouder zocht. 

De boekhouder die ik koos, bleek het erg druk te hebben, waardoor ze me niet altijd over alles op de hoogte hield. En omdat ik niet op de hoogte was van alle boekhoudregels hier in België, wist ik ook niet welke vragen ik moest stellen. Zo had ik geen idee dat de btw op mijn artikels kon afwijken van de gebruikelijke 21%! Op een gegeven moment vertelde mijn boekhouder me zelfs dat ik het beter zelf kon regelen. 

Zo begon ik zelf voor mijn boekhouding te zorgen. Het gevolg? Ik maakte fouten, dure fouten. Ik betaalde het verkeerde bedrag aan de fiscus en kreeg een boete. Ik had echter geen geld om de boete direct te betalen, dus kreeg ik opnieuw een boete. Zo stapelden de boetes zich op tot een bedrag dat veel hoger lag dan het bedrag dat ik oorspronkelijk had. 

Na die ramp besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe boekhouder, maar die zijn zeldzaam en duur. Ook zijn kleine zelfstandigen zoals ik vaak niet hun prioriteit. Wonder boven wonder vond ik er uiteindelijk toch een. Hij beloofde me te redden, al mijn zorgen van me af te nemen. Ik haalde opgelucht adem, maar het was van korte duur, want ik hoorde nooit meer iets van hem. Zo belandde ik ‘s nachts op Google, op de valreep van de btw-deadline. Dat is hoe ik bij Accountable terechtkwam.

Hoe kon Accountable je helpen?

Alles bij Accountable werkt eenvoudig en duidelijk. Jullie taalgebruik is simpel, maar to-the-point. Daarom schreef ik jullie een e-mail waarin ik vertelde dat ik een verbinding met de KBC-bank nodig had. Ik ontving een melding toen de bank beschikbaar was en ging van start. Ik uploadde al mijn documenten simpelweg in de app en kon mijn automatisch gegenereerde btw-aangifte direct uploaden op Intervat. Voor het eerst volgde er geen foutmelding! Ik zocht naar jullie prijzen en verwachtte onbetaalbare tarieven. Toen ik de prijs van jullie PRO-abonnement zag betaalde ik meteen. Jullie hebben me gered!

Bedankt voor je mooie verhaal, Maricela. We zijn altijd blij om het leven van freelancers zoals jij te vereenvoudigen. Ongeacht de grootte van je bedrijf, wij staan altijd achter je. We kijken ernaar uit je te blijven ondersteunen in de komende kwartalen! Ook staan we altijd klaar voor alle andere zelfstandigen, die op zoek zijn naar een app en een team dat bij hen past.  

Sibylle Greindl, content- en gemeenschapsschepper
Sibylle Greindl, content- en gemeenschapsschepper

Sibylle houdt van woorden en verhalen. Voordat ze bij Accountable kwam werken, was ze een van de eerste testers van de app. Door de overtuigingskracht van de app voegde ze zich uiteindelijk bij het team. Nu zorgt ze ervoor dat zo veel mogelijk zelfstandigen dezelfde ervaring kunnen krijgen die zij had toen ze Accountable gebruikte!

Accounting team

Probeer accountable

Laat je administratie maar aan ons over

Geef een gelding telefoonnummer in